Διαιτολογικό Διατροφολογικό Κέντρο Μαρίνα Μανωλαράκη
Απλές Καθημερινές Συμβουλές Εφαρμογής προς τους Γονείς

Απλές Καθημερινές Συμβουλές Εφαρμογής προς τους Γονείς

Ο Ρόλος των γονέων στη διαμόρφωση του κατάλληλου καθημερινού οικογενειακού διατροφικού μοντέλου αλλά και του γενικότερου τρόπου ζωής είναι καταλυτικής σημασίας τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας!!

Προσπαθήστε να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής, όλης τις οικογένειας και όχι μόνο του παιδιού. Η υγιεινή διατροφή και η φυσική άσκηση θα γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά από το παιδί αν ακολουθείται από όλους.

Γίνετε οι ίδιοι πρότυπο για το παιδί. Εάν σας βλέπει να ασκήστε και να το διασκεδάζετε τότε και το ίδιο θα σας μιμηθεί.

Στηρίζετε πάντοτε ψυχολογικά το παιδί σας. Η εικόνα που έχουν τα παιδιά για τον εαυτό τους διαμορφώνεται μέσα από τα αισθήματα που εκδηλώνουν οι γονείς τους γι’αυτά. Συζητήστε μαζί του για τη σημασία του βάρους του σώματος και δώστε του την ευκαιρία να εκφρασθεί το ίδιο για το θέμα. Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς  και τις μειωτικές για το ίδιο συγκρίσεις με άλλα παιδιά. Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχολογική στήριξη και αποδοχή.

Ποτέ μην λέτε στο παιδί ότι θα πρέπει να κάνει δίαιτα. Εξηγήστε του ότι θα πρέπει να έχει ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ και φυσικά το παράδειγμα θα του το δώσετε εσείς.

Μην γκρινιάζετε συνεχώς για τις τροφές που επιλέγει. Είναι πιθανόν ότι θα αγανακτήσει και θα αρχίσει να τρώει ανεξέλεγκτα. Μην είστε απόλυτοι στην απαγόρευση κάποιων τροφών. Τις κάνετε πιο δελεαστικές.

Ποτέ μα ποτέ μην εφαρμόσετε δίαιτα που απευθύνετε σε ενήλικες. Αυτές τις περισσότερες φορές αποβλέπουν την γρήγορη απώλεια βάρους. Αντίθετα στην περίπτωση ενός παχύσαρκου παιδιού το ζητούμενο είναι αρχικά η μείωση του  ρυθμού αύξησης του βάρους, αργότερα η σταθεροποίηση του και μόνο στο τέλος η ελεγχόμενη μείωση του.

Ζητήστε από το παιδί σας να έλθει μαζί σας στις αγορές των τροφίμων και να σας βοηθήσει μετά με την προετοιμασία του φαγητού.

Η μερίδα που του σερβίρετε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές του ανάγκες. Ετοιμάστε του τα αγαπημένα του φαγητά, αποφεύγοντας όμως τα λιπαρά πρόσθετα, και το πολύ αλάτι ή τη ζάχαρη.

Προτρέψτε το να καταναλώνει τρόφιμα που έχουν χαμηλή  περιεκτικότητα σε λίπος  και ζάχαρη και εξοικειώστε το με την υγιεινή διατροφή.

Εξοικειώστε το με την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όσπριων, δημητριακών και ωμών (όχι ψημένων και αλατισμένων) ξηρών καρπών. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά  πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Ενθαρρύνετε το παιχνίδι και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες στο ύπαιθρο. Συνίσταται χρόνος 30λεπτών για καθημερινή άσκηση. Βοηθήστε το να βρει την άσκηση ή το άθλημα που το διασκεδάζει ώστε να το κάνει με ευχαρίστηση.

Απομακρύνετε ή μειώστε από το διαιτολόγιό του τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες όπως π.χ τηγανιτές πατάτες, τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Είναι χρήσιμο να γνωρίζεται ότι μια μικρή αύξηση κατά 100 θερμίδες την ημέρα μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους κατά 5κιλά σε ένα χρόνο.

Προσφέρετέ του την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε υγιεινές τροφές και αφήστε το να αποφασίσει πόσο θα φάει.

Μην επιτρέπετε το άτακτο και ανεξέλεγκτο μεταξύ των γευμάτων.

Μέτα το φαγητό βγείτε μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο, αντί να καθίσετε στην τηλεόραση. Μειώστε την ημερήσια παρακολούθηση της τηλεόραση και της χρήσης του υπολογιστή σε 1-2ώρες το πολύ

Μην επιτρέπετε στο παχύσαρκο παιδί να τρώει βλέποντας τηλεόραση γιατί πιθανότητα δεν θα νοιώσει το αίσθημα του κορεσμού και θα φάει περισσότερο. Τρώτε μόνο στην κουζίνα όλοι μαζί σαν οικογένεια και όσο γίνεται συχνότερα, κάνοντας την ώρα του φαγητού με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, μια ευχαρίστηση καθημερινή εμπειρία.

Ετοιμάστε του ένα ισορροπημένο πρωινό. Για το σχολείο δώστε του ένα σπιτικό σνάκ από το σπίτι .

Close Menu