Διαιτολογικό Διατροφολογικό Κέντρο Μαρίνα Μανωλαράκη
Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Σύσταση δίαιτας:

 1. Κάνετε μικρά – συχνά γεύματα. Γενικά, αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφή
 2. Περιορισμός του προσλαμβανομένου λίπους
 3. Περιορισμός γλυκών και σοκολάτας επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠΝ.
 4. Περιορισμός των ανθρακούχων ποτών : ασκού αρνητική δράση ,προκαλούν παροδικές χαλάσεις του κατωτέρου οισοφαγικού σφικτήρα. Επίσης χυμοί ιδιαίτερα εσπεριδοειδών και ντομάτας έχουν μεγάλη οξύτητα
 5. Περιορισμός καφέ : η καφεΐνη προκαλεί αίσθημα καύσου στο στομάχι προκαλεί αύξηση της οξύτητας παράγωγης γαστρικών υγρών ,ερεθίζει τον γαστρικό βλεννογόνο . ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν έχει αποδειχτεί ότι παίζει αρνητικό ρολό.
 6. Ορισμένες τροφές όπως δυόσμος ,μέντα ,κρεμμύδι και σκόρδο έχουν ενοχοποιηθεί για επιδεινώσει της ΓΟΠΝ ,δεν έχει αποδεικτή όμως ακόμα. γενικότερα όχι πολλά μπαχαρικά
 7. Περιορισμός τηγανητών λόγο της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε λίπος
 8. Περιορισμός αλκοόλ και καπνίσματος
 9. Μην ξαπλώνετε μετά την κατανάλωση τροφής, αφήστε να παρέλθουν τουλάχιστον 2 ώρες. Εάν είναι αναγκαίο, χρησιμοποιήστε δύο μαξιλάρια έτσι ώστε το σώμα σαν να βρίσκετε σε όρθια κλίση. Και επειδή συχνά τα μαξιλάρια κατά τη διάρκεια της νύχτας μετακινούνται ή επιβαρύνουν τον αυχένα, η καλύτερη λύση βέβαια, όσο και αν μοιάζει αστείο είναι να τοποθετήσετε 1-2 τούβλα ή και χοντρά βιβλία κάτω από το στρώμα προκειμένου να δημιουργήσετε κλίση.11)αποφυγή χρήσης στενών ρούχων
 10. απώλεια βάρους, σε περίπτωση παχυσαρκίας
 11. Αποφύγετε τις όξινες τροφές και γενικά όσα τρόφιμα έχετε παρατηρήσει ότι σας προκαλούν δυσπεψία. Μην ξεχνάτε ότι συχνά ο καλύτερος γιατρός του εαυτού μας, είμαστε εμείς οι ίδιοι.
 12. Μην καταναλώνετε υγρά (π.χ. νερό) συνοδεία τροφής. Προσπαθήστε να πίνετε 40 λεπτά πριν ή/και 40 λεπτά μετά το γεύμα.
 13. Περιορίστε το κάπνισμα ή διακόψετε το αν είναι δυνατόν.
 14. Μειώστε το στρες στο όριο του δυνατού. Το καθημερινό περπάτημα ή το κολύμπι θα σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε μετά από μια απαιτητική μέρα.
 15. Αποφύγετε τα ρούχα που είναι στενά στην κοιλιακή χώρα. Δοκιμάστε να φοράτε το παντελόνι σας χωρίς ζώνη και οι γυναίκες αποφύγετε τα καλσόν.

Το χαμομήλι: Η δράση του είναι ηρεμιστική, αντιφλεγμονώδης και αντισπασμωδική. Επίσης, έχει την ιδιότητα να μειώνει τα οξέα του στομάχου.

Το μελισσόχορτο: Δρα κατευναστικά και ενδείκνυται εάν είστε νευρικοί και τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται εξαιτίας του άγχους.

Ο μαραθόσπορος ή το γλυκάνισο: Και οι δύο σπόροι ηρεμούν το στομάχι και διευκολύνουν την πέψη.

Η πιπερόριζα (τζίντζερ): Το ρόφημα πιπερόριζας διευκολύνει την πέψη και ανακουφίζει από τις καούρες.

Μείγμα βοτάνων: Για ένα πιο δραστικό ρόφημα, σε δύο φλιτζάνια βραστό νερό ρίξτε ένα κουταλάκι χαμομήλι, ένα κουταλάκι μελισσόχορτο και λίγους μαραθόσπορους.

Μαστίχα: επειδή διεγείρει την παραγωγή και την κατάποση σιέλου κι έτσι μπορεί να δράσει προστατευτικά στο πρόβλημα αυτό.

Αρωματικά φυτά όπως η γλυκόριζα και το φασκόμηλο, τα οποία αποδεικνύονται πολύ ωφέλιμα στις ξινίλες του στομάχου, καθώς βοηθούν την πέψη και έχουν σπασμολυτική δράση. Μάλιστα το αφέψημα της γλυκόριζας είναι προικισμένο με την ιδιότητα να παράγει μια βλέννα στο στομάχι η οποία επικάθεται στα τοιχώματα του, περιορίζοντας έτσι τις εκκρίσεις των οξέων.

Close Menu