Διαιτολογικό Διατροφολογικό Κέντρο Μαρίνα Μανωλαράκη
Διατροφή κατά την Περίοδο της Εγκυμοσύνης

Διατροφή κατά την Περίοδο της Εγκυμοσύνης

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δίνει στο νεογέννητο μια σωστή βάση για τη ζωή του! Η μητέρα θα πρέπει ακόμα και πριν τη σύλληψη να δώσει μεγάλη προσοχή στη διατροφή της.

Η υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν διαφέρει από την διατροφή που πρέπει να ακολουθείται καθόλη την διάρκεια της υπόλοιπης ζωής.

Άρα λοιπόν δεν τρώμε για δυο αλλά ποικιλία και ποιότητα τροφής.

Προσπαθήστε να τρώτε 5 μικρά γεύματα ανα 3ώρες περίπου.( Πρωινό-Δεκατιανό-Μεσημεριανό-Απογευματινό και Βραδινό)

 Οι ανάγκες σε σίδηρο, βιταμίνες, φυλλικό οξύ,ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες είναι αυξημένες αυτήν την περίοδο. Γι’αυτό τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται κάθε μέρα σε ποσότητα 6 με 7 μερίδες. Έτσι έχουμε καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται και τα προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Τα γαλακτοκομικά είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνονται ημερησίως καθώς αποτελούν την κύρια πηγή ασβεστίου. Προσπαθήστε να πίνετε ένα ποτήρι γάλα, να τρώτε ένα κεσεδάκι γιαούρτι και λίγο τυρί (30γρ.) χαμηλών λιπαρών. Προσέξτε να μην είναι 0% καθώς  λόγω της πλήρης απουσίας του λίπους το ασβέστιο δεν απορροφάται από τον οργανισμό.

Τα όσπρια είναι καλό να καταναλώνονται 1με 2 φορές την εβδομάδα καθώς περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και σίδηρο ενώ το κοτόπουλο και τα αυγά παρέχουν στον οργανισμό πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας.

 Το κόκκινο κρέας είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί προσφέρει το σίδηρο που απορροφάται σε μεγάλο βαθμό ενώ το ψάρι 2 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητο γιατί τα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχει έχουν σχετιστεί με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης του νεογνού.

Το νερό θα πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες (1,5 με 2lt) ημερισίως. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και στα προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Η έγκυος δεν θα πρέπει να καταναλώνει καθόλου αλκοόλ. Ακόμα τα γλυκά τα αναψυκτικά το κορεσμένο λίπος και η καφείνη θα πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο.Επίσης να πούμε ότι κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες κατά την περίοδο αυτή όπως  ναυτία ή η καούρα για να αποφευχθούν καλό είναι να μην μένουν πολύ ώρα νηστικές. Να μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό. Επίσης τα κρύα και στεγνά τρόφιμα είναι περισσότερο ανεκτά. Επίσης είναι καλό να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα, τα πολύ λιπαρά και πικάντικα φαγητά.

Διατροφή κατά την περίοδο του θηλασμού και τα κυριότερα οφέλη για το βρέφος και την μητέρα!!

Το διαιτολόγιο κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι παρόμοιο με αυτό στην εγκυμοσύνη. Όμως οι απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές στην εγκυμοσύνη. Ένα μέρος της ενέργειας και πολλά θρεπτικά συστατικά που αποθηκεύονται κατά την εγκυμοσύνη είναι διαθέσιμα για την παραγωγή γάλακτος. Η παραγωγή του γάλακτος επηρεάζεται κυρίως από τη συχνότητα του θηλασμού και ο όγκος του από την ενυδάτωση της θηλάζουσας.

Κατά το θηλασμό οι μαστικοί αδένες εμφανίζουν μεταβολική προτεραιότητα στα θρεπτικά συστατικά συχνά εις βάρος των μητρικών αποθεμάτων.Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα μητρικά αποθέματα σε ασβέστιο, μαγνήσιο,ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6 μπορεί να αδειάσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκή επίπεδα στο μητρικό γάλα, εάν η πρόσληψη της μητέρας σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι επαρκείς.

Δεν υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος ή τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την γαλουχία. Η σωστή διατροφή και λίγο παραπάνω προσοχή στην πρόληψη υγρών (2- 2,5lt) θα βοηθήσουν στην ομαλή εξέληξη του θηλασμού.

Το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο! Δεν υπάρνουν καθορισμένα χρονικά όρια για το θηλασμό. Φαίνεται όμως ότι είνα καλό τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 4 εώς 6μήνες της ζωής τους. Ακόμα και ένα μικρό χρονικό διάστημα θηλασμού είναι ωφέλιμο για το βρέφος.

 

  • Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στις ποσότητες που χρειάζεται το μωρό για να αναπτυχθεί φυσιολογικά.
  • Είναι εύπεπτο δεν προκαλεί αλλεργίες και εντερικές ή στομαχικές διαταραχές.
  • Είναι αποστειρωμένο και εισέρχεται κατευθείαν στο πεπτικό σωλήνα του βρέφους, έτσι υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος μόλυνσης από το περιβάλλον.
  • Έχει ανοσοποιητικές ιδιότητες.Μεταφέρει αντισώματα από την μητέρα στο βρέφος και το προφυλάσει από διάφορες παθήσεις.
  • Ο θηλασμός βοηθάει τη μητέρα να επανέλθει στα σωματικά επίπεδα πριν την εγκυμοσύνη.
  • Ο θηλασμός βοηθάει στην συναισθηματική σύνδεση μητέρας και βρέφους.
  • Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται περισσότερο στις γυναίκες που δεν έχουν θηλάσει.

Το μητρικό γάλα δεν είναι δαπανηρό και δεν απαιτεί προπαπασκευές.

Close Menu